Волинська єпархія Української Православної Церкви готує видання букварика для незрячих

braylya.jpgП’ять років тому, 24 грудня 2010 року, у Києві в агенстві УНІАН відбулася презентація «Закону Божого» і молитвослова з правилом до причастя для незрячих людей, надрукованих шрифтом Брайля. Молитвослов Волинська єпархія видала ще у 2006 році, але на всеукраїнському рівні його презентували вперше. Перший тираж «Закону Божого» становив біля тисячі екземплярів і виданий українською мовою, молитвослов із правилом до причастя ― церковнослов’янською. Видання розійшлися в усі первинні організації, бібліотеки, навчальні заклади Українського товариства сліпих (УТОС)

Юрій Симончук, голова правління Волинської обласної організації українського Товариства сліпих, з котрим у Волинської єпархії Української православної церкви уже багаторічна співпраця, пригадує, як важливо незрячим людям було відчувати себе повноправними учасниками служби Божої. Для цього у єпархії виділяли невеликий храм, в якому на літургію збиралися лише незрячі, і доки священики відправляли службу за всіма правилами і канонами, семінаристи тихенько пояснювали людям, що ж відбувається. Тому можливість свамому прочитати слово Боже для цих людей є надзвичайною.

Виданням перших духовних книг для незрячих у Волинській єпархії Української Православної Церкви опікувався священик Валентин Марчук та кілька студентів Волинської духовної семінарії. Їм пропонували видати не книгу шрифтом Брайля, а просто касету з текстом. Проте одна справа прослухати, а інша – прочитати самому. Перші три екземпляри молитвослова студенти семінарії, самі вивчивши азбуку Брайля, якою послуговуються незрячі люди, вручну (!) викололи вручну (!).  Опісля ж було здійснено випуск Закону Божого для незрячих вже за допомогою комп’ютерної техніки, і тиражу в тисячу екземплярів виявилося надто мало, аби задовольнити духовний голод незрячих людей по всій Україні. У Луцьку при храмі Всіх святих землі Волинської діє і перший та єдиний в Україні церковний хор із незрячих людей. Про те, як непросто навчити духовним пісноспівам сліпих, які не в змозі побачити ноти, міг би багато розказати священик Олександр Мазурак, який цей хор організував і ним керує. Хор луцьких незрячих вже  традиційно щороку  бере участь у одній із літургій у Почаївській лаврі, а також співає на недільній вранішній Літургії у храмі Всіх святих землі волинської.

Нині, як повідомив голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук. Волинська єпархія УПЦ готує видання букварика для незрячих. Волинська єпархія УПЦ опікується також і людьми нечуючими. Ієромонах Ілля (Вишневський) займається з ними місіонерською роботою. Створено православну громаду нечуючих людей, для яких здійснено і переклад текстів богослужінь на мову жестів. Це дуже і дуже непроста справа. Отець Ілля і сам вивчає мову жестів. Адже нині нечуючі у Луцьку мають можливість і посповідатися (і багато хто із них це робив вже у 50-річному віці), і зрозуміти, що ж відбувається у Бодому храмі. Отець Ілля вже й вінчав кілька пар нечуючих молодят, і для цього також потрібен був переклад богослужбового тексту під час вінчання на мову жестів.

Переглядів: 21

 
 
 
Перейти до панелі інструментів