Перебування чудотворної ікони Плащаниці Пресвятої Богородиці у Луцьку: Божественна Літургія та Єрусалимська Утреня із чином Похорону Плащаниці Божої Матері

Зранку 12 листопада у луцькому храмі Всіх святих Землі Волинської, де перебуває чудотворна ікона Плащаниці Пресвятої Богородиці, була відслужена Божественна Літургія. З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, її очолив благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук.

Прославлення Божої Матері займає особливе місце в богослужіння Православної Церкви. В дні свята Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії у багатьох храмах нашої Церкви звершується служба Єрусалимської Утрені із чином Похорону Плащаниці Пресвятої Богородиці. Це богослужіння відправляється на зразок Єрусалимської Утрені Великої Суботи, і його головну частину становить 17-та кафізма із особливими приспівами, або Непорочні із Похвалами.

Варто зауважити, що богослужіння Погребіння Плащаниці Пресвятої Богородиці особливо урочисто відправляється у Святому Граді Єрусалимі, у Гефсиманії, на місці ймовірного поховання Матері Божої. Торжества починаються на подвір’ї Гефсиманського монастиря навпроти дверей храму Воскресіння Христового, де зберігається Плащаниця із зображенням Пресвятої Богородиці.

Оскільки цими днями, Божою милістю, ця велика православна святиня перебуває у Луцьку, це богослужіння було звершене у луцькому храмі Всіх святих Землі Волинської.

Ввечері 12 листопада тут Єрусалимську Утреню і чин Похорону Плащаниці Пресвятої Богородиці очолив, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта очолив речник єпархії протоієрей Валентин Марчук. Йому співслужив сонм священиків. Храм був переповнений віруючими людьми, які прийшли прикластись до святині, прославити Матінку Божу і принести Їй свої молитви.

Саме це богослужіння складається із Великої Вечірні та Єрусалимської Утрені. Під час Утрені, після співу особливих тропарів на прославлення Пресвятої Богородиці, священнослужителі виходять на середину храму до Плащаниці Богородиці, де власне читаються Непорочні з Похвалами. Згідно благочестивої традиції, в цей час священнослужителі і вірні тримають у руках запалені свічі.

Варто зупинитись на особливостях цього богослужіння у Святому Граді Єрусалимі. Як вже зазначалось вище, торжества починаються на подвір’ї Гефсиманського монастиря навпроти дверей храму Воскресіння Христового, де зберігається Плащаниця Пресвятої Богородиці. Починаючи зі свята Преображення Господнього, перед нею щодня служаться Молебні, Акафісти і Вечірні.

У дві години ночі 25 серпня настоятель Гефсиманського подвір’я звершує Божественну Літургію. По її завершенні настоятель у повному облаченні звершує короткий Молебень перед Плащаницею. Потому Плащаниця урочисто переноситься до Гефсиманії. Хресний хід, зазвичай, супроводжується великою кількістю паломників. Вже у Гефсиманії Плащаниця покладається у кам’яній печері на ложі Богоматері. Сама служба Погребіння Богоматері звершується Патріархом Єрусалимським вранці 27 серпня, тобто напередодні самого свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Переглядів: 19

 
 
 
Перейти до панелі інструментів