Велика святиня православного світу – чудотворна ікона Плащаниці Пресвятої Богородиці прибула до Луцька

“В рождестві дівство сохранила єси, во успеніі мира не оставила єси,  Богородице” – ці слова тропаря Успіння Пресвятої Богородиці по-особливому звучали вранці 11 листопада на подвір’ї луцького храму Всіх святих Землі Волинської. Православні волиняни зустрічали велику святиню Православ’я – чудотворну ікону Плащаниці Божої Матері зі святого града Єрусалима. Вона перебуває в Україні в рамках Хресної ході миру «Україна під Покровом Богородиці», яка відбувається з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. А сама ця ікона Плащаниці Пресвятої Богородиці прибула до Києва з Єрусалима,  по благословенню  Блаженнішого Патріарха Єрусалимського Феофіла ІІІ та Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

До Луцька чудотворний образ Плащаниці Пресвятої Богородиці привіз вікарій Київської Митрополії, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. Священнослужителі і вірні із хоругвами зустріли святиню, яку Хресним ходом зі співом тропаря Успінню Пресвятої Богородиці обнесли навколо храму Всіх святих Землі Волинської. Владика Олександр також благословив вірних, осінивши їх цим чесним образом Божої Матері.

Після зустрічи чудотворної ікони Плащаниці Пресвятої Богородиці, у луцькому храму Всіх святих Землі Волинської була відслужена Божественна Літургія, яку з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, очолив вікарій Київської Митрополії, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. Йому співслужили речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук і сонм священнослужителів.

Під час Божественної Літурігії була піднесена особлива молитва за мир в Україні, за спокій душ усіх загиблих на Майдані, а також загиблих у зоні АТО українських воїнів, які віддали життя за мирне небо над Україною. Молились священнослужителі і православні вірні, щоб Господь, молитвами Пресвятої Богородиці, дарував Своє благослвення нашій земній Батьківщині – Україні, і щоб Матінка Божа покривала нашу землю завжди святим Своїм покровом.

“Тут, у  цьому храмі, ми підносимо наші молитви до Пресвятої Богородиці, прикладаємось до її Плащаниці, і неначе ми прикладаємось молитовно до самої Пресвятої Владичиці нашої Богородиці.  Матір Божа – це найцінніший дар землі і людства Всевишньому, через Неї воплотився Бог-Слово – Господь наш Іісус Христос. І Господь дав нам можливість бути частиною Його Святої Церкви, яку Він освятив Своєю Кров’ю. І ще на Голгофському Хресті Спаистель, у лиці свого улюбленого учня апостола Іоанна Богослова, усиновив усе людство Своїй Пречистій Матері. Пресвята Богородиця, яка ” в рождестві Дівсто сохранила, і во успенії мира не оставила” молить за нас Свого Божественного Сина, предстоячи перед Престолом Всевишнього. Піднесім же усі наші  молитви до Матінки Божої”, – такими словами по заврешенні Літургії звернувся до вірних митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

“Дорогий владика Олександр, ми щиро дякуємо вам, за те, що ви прибули до нас, дякуємо і Предстятелю нашої Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію за те, що він благословив привести до нас цю велику святиню. І також ми молитовно із вдячністю згадуємо і спочилого Предстоятеля нашої Церкви, блаженної пам’яті, Блаженнішого Митрополита Володимира, мрії і задуми якого ви, владико Олександр, як його духовний син, нині продовжуєете здійснювати. Спаси вас, Господи!”, – із такими словами вдячності звернувся до вікарія Київської Митрополії митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра речник Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Вже з перших хвилин перебування у луцькому храмі Всіх святих Землі Волинської чудотворної ікони Плащаниці Пресвятої Богородиці до цієї святині почали прикладатись віруючі люди.

Чудотворна ікона Плащаниці Пресвятої Богородиці зберігається у Єрусалимі, у Гефсиманському монастирі навпроти дверей храму Воскресіння Христового. Варто зауважити, що 2012 року ця шанована у всьому Православному світі святиня побувала в Україні, зокрема і у Луцьку.

Переглядів: 52

 
 
 
Перейти до панелі інструментів