У Луцьку зводять храм, який об’єднає Волинь і Холмщину

Холмщина і Волинь – землі, які поєднані однією історією, традиціями та звичаями. Та найголовніше, що єднає ці два регіони України і Польщі, – це древня святиня, якою є Холмська ікона Божої Матері.

Святиня, перші згадки про яку з’являються в літописах ще в XIII столітті, була привезена у місто Холм князем Данилом Галицьким – засновником цього, тепер вже польського, міста. Похождення ж згаданого чудотворного образу відносять до XI століття.

Різноманітні події з історії українського та польського народів пов’язані з Холмською іконою Богородиці. Століттями цей образ шанувався як велична святиня для багатьох поколінь холмщаків і волинян.

В 1996-му образ було передано на постійне зберігання в Музей Волинської ікони у місті Луцьку, де святиня перебуває і понині. Щороку православні волиняни і холмщаки з молитвою приходять під музей Волинської ікони аби вшанувати древній образ Холмської ікони Богородиці.

Віднедавна в місті Луцьку розпочалось будівництво храму Благовіщення Пресвятої Богородиці. Особливість його полягає в тому, що нижній храм цієї будівлі буде освячено саме на честь Холмської ікони Божої Матері. Варто зауважити, що названий храм буде єдиним зі збудованих на честь цього образу в усій Україні.

Визначним є також і те, що настоятель храму – Луцький міський благочинний протоієрей Володимир Літвенчук має холмське коріння, тому будівництво храму на честь Холмської ікони Божої Матері є для нього особливою та значущою подією.

«Ми з нашою громадою маємо велике сподівання на те, що будівництво храму на честь Холмської ікони Богородиці відновить забутий зв’язок між волинянами і холмщаками, а пам’ять про цю велику святиню, яку оберігає наше древнє місто, закарбується не лише в цьому образі, але й в храмі на його честь», – каже протоієрей Володимир Літвенчук.

Закладання каменю у фундамент Cвято-Благовіщенського храму відбулося в 2013 році. З того часу громада власними зусиллями далеко просунулась в напрямку до втілення своєї мрії, однак зробити потрібно ще дуже багато. Маємо надію, що покров ікони Божої Матері Холмської допоможе настоятелю та його пастві завершити будівництво якнайшвидше, а мрія про відновлення єдності між волинянами і холмщаками втілиться в реальність.

СПЖ

Переглядів: 268

 
 
 
Перейти до панелі інструментів