Блаженніший Онуфрій, митрополит Київський і всієї України, очолив торжества у Луцьку з нагоди Собору Всіх святих, що у землі Волинській просіяли

12042929_1097951003563148_1891369974089535099_n«СЛУХАЙТЕ ГОЛОС СОВІСТІ»

У Бога нема випадковостей, а є закономірності. Вшанування Собору всіх сятих, що у землі волинській просіяли, було започатковано у 1881 році, коли Почаївська обитель святкувала півстолітній ювілей свого повернення до Православ.я. І у Почаївській Лаврі два з половиною роки був намісником нинішній Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Онуфрій. Він пригадав ці роки, коли після хресного ходу навколо тимчасового приміщення храму парафіяни подарували йому Почаївську ікону Божої Матері. Усіх подвижників Православ.я, благочестя, які прославлені Церквою у чині святих і просіяли на Волині, є 33. Як відзначив у своєму архіпастирському слові Блаженніший Онуфрій, це люди різного соціального стану і віку, преподобні і праведні, але кожен у свій час і на своєму місці вгодив  своїм земним життям Господу. А вгодити Господу, це означає, як сказано у Святому Письмі, «один за одного тягарі нести, і цим здійсните закон Христа». У Соборі волинських святих  – і святий рівноапостольний князь Володимир, і Ярополк, князь Володимир-Волинський, преподобний Стефан Печерський, єпископ Волинський, святий Амфілофій, Печерський чудотворець, преподобний Феодор, князь Острозький, у чернецтві Феодосій, свята праведна діва Іуліанія, княжна Ольшанська, Макарій, архімандрит Овруцький, преподобний Іов, ігумен Почаївський, свята рівноапостольна княгиня Ольга, святий Нікола, князь Луцький, який все залишив і пішов ченцем у Києво-Печерську Лавру… В Українській Православній Церкві не було жодного храму на їхню честь, і з нагоди відзначення тисячоліття Волинської єпархії – як вдячність Господу за цю велику милість, у Луцьку і почали будівництво храму Всіх Святих землі Волинської.

Блаженніший Онуфрій, згадуючи преподобного Іова, говорив про те, що він був одним із мужніх захисників Православної віри, і основною його зброєю була молитва. Коли він молився у печері, то над нею піднімалося благодатне світло. Сьогодні Церква також переживає непрості часи, ворог людського спасіння  не спить, тому ми, говорив митрополит Онуфрій, знову маємо бути мужніми і стійкими у своїй вірі. Господь передбачав і такі часи, коли говорив, що треба любити ворогів своїх і молитися за тих, хто вас проклинає. Треба слухати голосу своєї совісті, бо то голос Божий.

Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Онуфрія зустрічали тисячі людей. Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик висловив ту велику радість, яка була на серці у кожного присутнього на богослужінні у тимчасовому храмі Всіх Святих землі Волинської. Він говорив, що  маємо дякувати Богу за день сьогоднішній, побажав усім миру, добра, і аби вся святі землі Волинської молили разом з нами у Господа благословення на праведні справи. Святкове богослужіння з нагоди престольного свята храму очолив Предстоятель УПЦ Блаженніший Онуфрій. Йому співслужили керуючий Волинською єпархією митрополит Волинський і Луцький Ніфонт, намісник Києво-Печерської Лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишгородський Олександр, архієпископ Володимир, керуючий Володимир-Волинською єпархією, єпископ Ірпінський Климент, та сонм священиків. На спільній молитві у храмі були і настоятельки монастирів – Михнівського матушка Софія і Зимненського матушка Стефана. Натхненно відспівали службу студенти Волинської духовної семінарії та учасники хору храму Всіх святих землі воилнської «Волинські дзвони» під керівництвом Марії Вислоцької.

Після хресного ходу Блаженніший Онуфрій ще раз привітав волинську паству з празником, подарував храму Всіх Святих землі волинської богослужбове Євангеліє. У подяку за розділену духовну радість з волинянами секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук вручив Предстоятелю Почаївську ікону Божої Матері. Блаженніший Онуфрій відзначив нагородою УПЦ – орденом Миколи Чудотворця – благодійника Василя Токарського, за заслуги його перед Українською Православною Церквою.

Тисячі людей ставали тісненько вздовж доріжок, якими проходив Блаженніший Онуфрій. Принесли діточок, привезли хворих родичі на інвалідних колясках. Тисячі людей простягали свої долоні, аби, проходячи, блаженніший владика хоча б доторкнувся до них, передавши таким чином своє благословення. Люди сьогодні дуже потребують такої духовної підтримки і такої щирої спільної молитви.

Наталія МАЛІМОН

 

        

 

        

 

 

 

Переглядів: 1435

 
 
 
Перейти до панелі інструментів