Церковне торжество на честь чудотворної Холмської ікони Божої Матері у Луцьку + ВІДЕО

«Радуйся землі Холмськія Отрадо, і всіму миру Прибіжище і Утішеніє» – ці слова молитовно лунали з уст священнослужителів і вірних Волинської єпархії у неділю 6 вересня біля музею Волинської ікони у Луцьку. Пресвята Богородиця, з часу Її Воскрешення Своїм Божественним Сином і Вознесіння на Небеса по Успінні, повсякчас опікується родом людським. Після прийняття на Русі Християнства материнська опіка Божої Матері особливо являє себе і на нашій землі. Зокрема, було явлено багато чудотворних ікон Пресвятої Діви. Одним із таких образів Божої Матері, який, згідно церковного переказу, був написаний святим апостолом і євангелістом Лукою, є Холмська ікона Божої Матері, яка нині зберігається у Музеї Волинської ікони в Луцьку.

У неділю 6 вересня православні вірні Волинської єпархії особливо вшанували цю святиню. З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, у Луцьку відбувся традиційний Хресний хід від Свято-Покровського кафедрального храму до Музею Волинської ікони, де перебуває цей чудотворний образ Богородиці.  Священнослужителі, студенти ВДС і віряни, співаючи духовні піснеспіви пройшли центральними вулицями міста.

Біля Музею Волинської ікони під образом Холмської Божої Матері був відслужений Молебень із Акафістом до Холмської ікони Божої Матері. Особливі молитви до Матінки Божої підносили  православні волиняни за мир в Україні, за припинення війни на сході нашої Держави.

«Ми сьогодні піднесли молитви до Матінки Божої, і ми відчуваємо Її заступництво. Вона молиться за нас перед Престолом Всевишнього, і напевно, завдяки заступництву Богородиці і живе рід людський. Нехай Господь пошле вам, дорогі брати і сестри, своє благословення, а Матір Божа оберігає усіх нас чесним Своїм Омофором», – сказав, звертаючись до присутніх секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук. Він також, від імені митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, подякував працівникам Музею Волинської ікони за невтомну працю задля збереження неоціненної духовної і культурної спадщини нашого краю.

Своєю чергою, завідувач Музею Волинської ікони Тетяна Єлисеєва подякувала митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту за підтримку цього закладу, а православним волинянам – за пожертви, завдяки яким є можливість проводити якісну реставрацію давніх ікон з колекції музею.

Довідка:

Походження Холмської ікони Божої Матері дуже давнє. Згідно переказу, цей образ був написаний святим апостолом і євангелистом Лукою, і була привезена на землі Київської Русі в часи святого рівноапостольного князя Володимира, який після Хрещення отримав у Константинополі багато ікон.

Першу письмову згадку про цей образ міститься у і при описі подій за 1259 рік. Ікону Божої Матері, яку пізніше назвуть Холмською, князь Данило Галицький привіз орієнтовно в 1223—1237 роках з Києва в засноване ним місто Холм (нині — місто Хелм в Польші).

 Під час першої світової війни в 1915 році ікону вивезли до Москви, а в 1918 році до Києва, у Флорівський жіночий монастир. З 1923 по 1941 роки Образ Богородиці переховували в київських приватних помешканнях віруючих християн.  27 вересня 1943 року, після реставрації, з великими почестями Образ Богородиці повернувся в Холмський кафедральний собор. З 1944 по 1995 роки ікона зберігалась на Івано-Франківщині та Волині в приватних помешканнях. В 1996 році Надія Горлицька передала Холмську ікону Божої Матері Музею Волинської Ікони.

 

 

Переглядів: 427

 
 
 
Перейти до панелі інструментів