Парафіяни храму Різдва Пресвятої Богородиці у селі Маяки відзначили річницю освячення престолу

Цей храм будували з величезним смиренням і ще більшою любов’ю: до Господа і до свого ближнього. Місце під храм митрополит Волинський і Луцький Ніфонт освятив 1  серпня 1996 року. І так само 1 серпня, але 2002 року було освячено і престол. Цей храм збудували вигнані з храму: з того, в якому молилися їхні діди-прадіди, батьки і вони самі. Але були такі часи на Волині (і не тільки на ній), коли в 90-х роках минулого століття внаслідок церковного розколу деякі храми перейшли у руки розкольників… Таке сталося і в Маяках, хоча всі суди визнали право громади УПЦ на ту, забрану, церквицю. Парафіяни УПЦ смиренно звели інший храм, полишивши кару за скоєне над їхньою церквою на Божу волю.

Тепер храм Різдва Пресвятої Богородиці на околиці Маяків став його окрасою. Мабуть мало на Волині таких величних і гарних церков саме у древньовізантійському стилі. Храм є трьохнефним і хрестокупольним. І зовні, і всередині він дуже нагадує знаменитий Свято-Успенський собор у Володимирі-Волинському. Ще білі всередині стіни, бо громада ще має зібратися з силами для розпису. Тут все робиться добротно і на віки. На подвір’ї викладено гранітний камінь, дуже гарна вхідна арка. Дерев’яної різьби іконостас, це просто високомистецька робота, ікони, які пише один майстер, аби вони були в одному стилі, і дуже багато квітів. Квітів тих, котрі нині цвітуть біля сільських хат. Лілії, гладіолуси, георгіни… Не жаліли цієї краси парафіяни, зрізали для букетів у свій храм. З великою любов’ю оформлені і квітники біля храму.

Божественну Літургію у маяківському храмі 1 серпня з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта очолив настоятель храму Всіх святих землі волинської протоієрей Володимир Яцишин. Йому співслужили настоятель храму протоієрей Петро Приступа, він же і благочинний Луцького районного округу, священики з сусідніх парафій.

Після служби відбувся хресний хід і відслужили молебень. Голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу єпархії протоієрей Валентин Марчук передав парафіянам благословення від владики Ніфонта і подяку настоятелю храму отцю Петру за велику місіонерську роботу. Парафіяни жертвували свої кошти на допомогу українській армії, допомагали пораненому у зоні АТО земляку.

Впадає в очі, що серед парафіян цього храму дуже багато молоді, причому це сімейні пари, тобто парафія має майбутнє. Святе Причастя прийняло 40 дітей. Слова преподобного Серафима Саровського, пам’ять якого Православна церква вшановує саме 1 серпня, “Спасися сам і біля тебе спасуться тисячі” – вона і про храм у Маяках, його настоятеля і його парафіян.

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 271

 
 
 
Перейти до панелі інструментів