Учасники дитячого православного табору “Покров” Ківерцівського благочиння молилися у трьохсотлітньому храмі

Божественну літургію з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта очолив голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук.

“Збудований у 1691 році. Пам’ятка архітектури національного значення” –  скільки то людей бачила у своїх древніх стінах, скільки чула молитов і благань до Господа  ця звичайна сільська церквиця. Звичайна за статусом населеного пункту, але не за своєю історією. Церква у селі Карасин Маневицького району і велика, і велична, з прекрасною, властивою таким старим храмам акустикою. Колись і справді будували на віки, і нині тільки дивуєшся, як вдалося будівничим храму вивершити його таким, яким ми бачимо його і зараз. Свято-Михайлівська церква у селі Карасин була обрана для Божественної літургії учасників дитячого оздоровчого православного табору “Покров” Ківерцівського благочиння не тільки тому, що знаходиться відносно неподалік розташування самого табору.

У таких древніх намолених храмах і дитячій душі ближче до Господа. І розчулювалися серця дорослих, коли бачили, скільки дітей пішло до сповіді, і потім приймали Святе Причастя. До цього важливого у житті кожної віруючої людини моменту дітей ніхто не спонукав. Вони робили цей вибір самостійно, за покликом душі. Бо насильно до Бога привести не можна. А чимало дітей у таборі відвідують недільні школи при своїх храмах, проте є чимало у ньому і таких, які ще роблять перші кроки по дорозі, що веде до Бога.

Табір “Покров” – це наметове містечко на березі мальовничого озера Тросне. Звідси до храму у Карасині діти прийшли пішки, хоча значну частину дороги таки і їхали. Керівник табору протоієрей Андрій Яковлюк “бусиком” перевозив одну групу, і повертався за іншою. Проте, як сказав благочинний Ківерцівського округу протоієрей Олександр Кондратюк, є мудрі слова  про те, що Царство Боже зусиллями береться… То ж і 5 кілометрів в один кінець з Божою поміччю виявилися для дітей цілком посильною ношею (тим більше, що ще ж і їхали), випробуванням, яке не стало тягарем для тіла, але радістю для душі. Як кажуть, крок ступили – і гріх згубили… І службу Божу відстояли всі без проблем, бо багато дітей вже звичні до цього.

Протоієрей Валентин Марчук привітав їх з початком роботи табору “Покров”, передав благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. Говорив про те, що під час богослужіння у древньому храмі побачив майбутнє нашої Церкви. Під час Літургії гарно співали учасники хору “Умідєнії” Свято-Пантелеймонівського храму у Луцьку, учасники табору “Покров”, яких об’єднали отець Андрій Яковлюк та матушка Неоніла.

           

Переглядів: 158

 
 
 
Перейти до панелі інструментів