Освячення храму святителя Миколая Сербського у польському місті Білосток: участь у церковному торжестві взяли представники Волинської єпархії

TKj9497Днями, у рамках проведення фестивалю сербської культури у місті Білосток Республіки Польща відбулась довгоочікувана подія – тут був освячений перший, поза межами Сербської Православної Церкви, храм на честь новопрославленого угодника Божого і проповідника віри Христової святителя Миколая Сербського. Власне, освячення  цього православного храму і зібрало учасників фестивалю у місті Білосток.

Чин Освячення храму і першу Божественну Літургію очолили архієпископ Білостоцько-Гданський Яків, єпископ Вальєвський Мілутін (Сербська Православна Церква)  та вікарій Білостоцької єпархії ППЦ єпископ Григорій. Їм спів служили протосинкел  Силуан (Мракіч), секретар вальєвського архієрея протоієрей Петро Лукіч та протодиякон Радомир Перчевич із Белградсько-Карловацької Митрополії Сербської Православної Церкви та сонм священнослужителів.

З благословення керуючого Волинською єпархією УПЦ участь у богослужіння на запрошення настоятеля парафії протоієрея Марека Вавринюка взяли голова інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук та протодиякон Ігор Савієвський. Також  за богослужінням молився клірик Володимир-Волинської єпархії УПЦ благочинний Голобської округи ієромонах Ніфонт (Омельчук).

Отець Валентин у своєму слові подякував архіпастирям за молитви за мир в Україні і подарував для владик та для парафії факсимільні видання єпархії: Луцьке Євангеліє та луцький Псалтир 14-го століття. Також священики подарували напрестольний хрест та богослужбові приналежності для новоосвяченого храму.

Єпископ Вальєвський Мілутін, у своєму слові, зауважив, що освячення у Білостоці православного храму на честь святителя Миколая Сербського є особливим виявом Божої милості, а також висловив щирі слова подяки Його Святості Сербському Патріарху Іринею, за те, що він благословив архієпископу Білостоцько-Гданському Якові очолити Чин Освячення храму на честь великого подвижника сербського Православ’я святителя Миколая. Владика Мілутін наголосив на важливості цієї події у історії та для майбутнього православних вірних Сербії та Польщі.

«Дорогі брати і сестри,  дозвольте переказати вам благословення і вітання від нашого Святішого Патріарха Іринея і вітання від усього нашого сербського народу. Нехай береже вас Господь молитвами цього дивного угодника Божого», – сказав владика. Він також вручив архієпископу Білостоцько-Гданському Якову Орден святителя Миколая Сербського, а його вікарію єпископу Григорію – видання «Охридського пролога». Своєю чергою, владика Яків подякував владиці Мілутіну за візит до Білостоцько-Гданської єпархії та вручив йому орден святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Варто зауважити, що новоосвячений храм святителя Миколая Сербського у Білостоці був розписаний сербськими майстрами.

Богослужіння відбувалось і  сербською мовою, суттєво його прикрасив спів чоловічого хору під керівництвом протодиякона Володимира Руменія.

Участь у церковному торжестві взяли представник новобраного президента Республіки Польща Анджея Дуди, пердставники польського парламенту та місцевої влади міста Білосток. Також були присутні представники Посольства Республіки Сербія у Республіці Польща, зокрема, перший консул Михайло Петковські та сербський військовий аташе Звездан Опачіч.

Переглядів: 279

 
 
 
Перейти до панелі інструментів