В день престольного свята Свято-Георгіївський храм Луцька отримав у подарунок святиню – часточку чесних мощей священномученика Олександра архієпископа Харківського

У ці світлі пасхальні дні днем особливої духовної радості для настоятеля і прихожан луцького Свято-Георгіївського храму є «друга Пасха» – престольне свято храму у день пам’яті святого великомученика Георгія Побідоносця. А цього року виповнюється рівно 10 років з того часу як митрополит Волинський і Луцький Ніфонт освятив 27 травня 2005 року Престол цього храму.

Напередодні престольного свята урочисту Всенічну у Свято-Георгіївському храмі, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта очолив секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук. Йому співслужили настоятель храму протоієрей Олександр Мазурак, ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук та священнослужителі Луцького міського благочиння.

Цього дня, з благословення керуючого Харківською єпархією митрополита Харківського і Богодухівського Онуфрія цей храм отримав цінний дарунок – часточку мощей священномученика Олександра (Петровського) архієпископа Харківського (1851 – 1940).

«Цей святитель є нашим земляком, адже народився він у селі Крупа поблизу Луцька. Архієреєм був у непростий час, був засуджений на 10 років ув’язнення. Помер у тюремній лікарні Харкова, і помилково тіло владики було відправлено у морг. Потім з в’язниці поступив наказ повернути тіло назад, але колишній іподиякон владики пізнав його, отож із документами туди відправили інше тіло, а владику із почестями таємно віруючі поховали. В 1993 році архієпископ Олександр був прославлений як місцевошанований святий Харківської єпархії, а у 2000 році він був канонізований як шанований усією нашою Церквою святий», – розповів, вітаючи парафіян із престольним святом та вручаючи часточку мощей отцю – настоятелю, секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук. «Це є знаком промислу Божого, що ця велика духовна святиня перебуватиме у цьому храмі. Пам’ять святителя відзначається 24 травня, а 27 травня рівно 10 років тому цей храм був освячений», – додав отець Миколай.

Своєю чергою настоятель парафії протоієрей Олександр Мазурак подякував за цей цінний дарунок, подякував і священнослужителям за те, що прибули розділити із громадою Свято-Георгіївського храму радість престольного свята.

 

Переглядів: 175

 
 
 
Перейти до панелі інструментів