Всесвітній день православної молоді у Волинській єпархії: православні молодіжки взяли участь у інтелектуальному конкурсі «Православний ерудит»

DSC_0556Знання істин Православної віри, Святого Письма, заповідей Закону Божого, без якого неможливе їх виконання, обізнаність у церковному богослужінні є важливими чинниками правильного духовного життя.  Це доволі актуально у наш інформаційний вік, особливо для молоді. Отож в рамках Дня православної молоді, який був відзначений з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта у Луцьку, учасники православних молодіжок Волинської єпархії та їх гості – православні молоді люди з міст Рівного та Тернополя мали можливість продемонструвати ці свої знання, взявши участь у інтелектуальному конкурсі «Православний ерудит». Визначивши найстаранніших у вивченні духовних істин і Слова Божого, звісно не для гордості і похвали, а для Слави Божої та прикладу усім, хто обрав шлях у життя Вічне.

На початку конкурсу до його учасників звернулись члени журі – голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді, вікарій Київської Митрополії єпископ Обухівський Іона (Черепанов), голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, та ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз. Вони побажали молоді Божої помочі та успіхів на шляху духовного життя, здобуття необхідних для цього знань. До журі також увійшла ще один учасник святкувань – головний редактор інтернет-порталу «Православіє в Україні» Юлія Комінко.

Участь у конкурсі взяли православні молодіжки Волинської єпархії – юнацький клуб «Лови момент», молодіжка Православного місіонерського клубу «Іоаннівська сім’я», православний волонтерський клуб «Омофор», православне молодіжне товариство ім. святого преподобного Ніколи Святоші князя Луцького, та молодіжний хор «Покров» з міста Луцька, православна молодіжка міста Ківерці «К.Р.О.К.», православна молодіжка села Карпилівка Ківерцівського благочиння «Крила віри», православна молодіжка селища Колки «Дорога до дому», та православна молодіжка «Ніка» з міста Рожище. Також взяли участь і запрошені православні молодіжки з міст Рівного та Тернополя – «Рівненська православна молодь» та «Тернопільська молодь».

Конкурс проходив у п’ять етапів. Спочатку учасники позмагались у знанні заповідей Закону Божого. Свою обізнаність із Святим Письмом Старого Заповіту, а саме із книгою Буття, вони могли продемонструвати розгадавши тематичний кросворд. Третій етап був присвячений Святому Письму Нового Заповіту, а саме – синоптичним Євангеліям від Матфея, Марка та Луки. Молоді люди повинні були дати письмові відповіді на 17 запитань стосовно земного життя та вчення Господа нашого Іісуса Христа.

Продемонстрували молоді православні ерудити і своє знання життя волинських святих – преподобних Іова і Амфілохія Почаївських, преподобного Ніколи Святоші князя Луцького, а також святої праведної Іуліанії княжни Ольшанської. Ведучі задавали запитання із короткими фактами з життя цих святих подвижників, а учасники повинні були підняти табличку з іменем відповідного святого.

Доволі цікавим був і останній етап конкурсу, присвячений Божественній Літургії. Учасникам, як підказка, були продемонстровані фото різних моментів цього найважливішого богослужіння Православної Церкви, священних предметів та облачення, а вони у свою чергу повинні були дати відповіді на запитання щодо послідування Божественної Літургії, її священнодійств та їх символічного значення.

Конкурс був доволі цікавим, а його учасники продемонстрували доволі гарні знання. Рівень деяких запитань був такий, що «перевірити себе» мали нагоду і глядачі – священнослужителі та студенти ВДС.

У перервах між етапами конкурсу лунали духовні піснеспіви у виконанні православного студентського молодіжного хору «Неувядаємий цвіт», духовні пісні лунали і з уст матушки Зінаїди Мартинюк та Катерини Маматової.

Ведучі конкурсу – студент ІІІ курсу ВДС диякон Віктор Мартинюк та студент ІV курсу ВДС Павло Мельник також зробили усе, щоб інтелектуальне дійство було веселим і повчальним.

Отож згідно результатів конкурсу ІІІ місце за загальною кількістю балів поділили між собою православне молодіжне товариство ім. Ніколи Святоші князя Луцького та молодіжний хор «Покров» міста Луцька. ІІ місце посіли також лучани – православний волонтерський рух «Омофор». А переможцем інтелектуального конкурсу «Православний ерудит» стала, згідно рішення журі, православна молодіжка з міста Ківерці «К.Р.О.К».

Переможці отримали своєрідні призи від голови Синодального відділу у справах молоді, вікарія Київської Митрополії єпископа Обухівського Іони.

«Під час цих 20 хвилин, які я читала письмові відповіді на запитання, а також слухаючи відповіді на запитання учасників конкурсу, я пройшла, визнаю щиро, своєрідну «катехізацію». Рівень знань молодих людей дійсно високий», – визнала учасник журі конкурсу головний редактор інтернет-порталу «Православіє в Україні» Юлія Комінко.

Переглядів: 278

 
 
 
Перейти до панелі інструментів