Святе Богоявлення: Божественна Літургія і Чин великого освячення води на Теремнівських ставках + ВІДЕО

30977_1[1]В день свята Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа – Богоявлення у православних храмах після Літургії відбувається особливе богослужіння – Велике освячення води. В Україні здавна існує традиція проводити його на водоймах – річках, озерах та ставках. У Свято-Хрестовоздвиженському храмі міста Луцька вже понад   20 років богослужіння Великого освячення води відбувається на Теремнівських ставках, розташованих неподалік храму.  Так відбулось і  цього року.

Божественну Літургію у Свято-Хрестовоздвиженському храмі, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, в день Хрещення Господнього очолив настоятель парафії і секретар Волинської єпархії  протоієрей Миколай Бондарук, якому співслужили священик Роман Якубович та диякон Георгій Куницький. За богослужінням молились багато вірян, храм був переповнений людьми. У своєму слові проповіді отець Миколай Бондарук наголосив, що через святе Таїнство Хрещення яке заснував, освятивши його своїм прикладом Христос-Спаситель, усі православні християни складають собою Церкву Христову, і за умови життя згідно Божих заповідей, мають можливість отримувати благодать Святого Духа. «І сьогодні ми звершимо Велике освячення води, і це богослужіння є особливим. Господь перебуває із нами у святих Таїнствах Покаяння і Причастя, і ця свята богоявленська вода є теж ознакою Божої присутності у нашому житті», – сказав отець-настоятель.

Після Літургії священнослужителі до яких приєднався священик Вадим Лебідь, та прихожани Хресним ходом пройшли від Свято-Хрестовоздвиженської церкви до узбережжя ставку, що у мікрорайоні Теремно. Процесію із віншуваннями та короваєм зустрів творчий фольклорний  колектив місцевого будинку культури. Його учасниці також виконали колядку «З Києва до Єрусалиму» манера виконання якої вказувала на її давність, та проспівали  «Многії літа» настоятелю, клірикам та прихожанам Свято-Хрестовоздвиженського храму.

На узбережжі ставку відбувся і Чин великого освячення води. Це богослужіння відомо ще з перших віків Християнства, і звершується в пам’ять Хрещення Господнього у водах Іорданських, коли Спаситель  освятив водне єство. Під час Великого водосвяття єпископ або священик у особливій молитві «Великий ти Господи і чудні діла Твої» просить Господа освятити воду, щоб вона отримала благодать, благословення Іорданське, ставши джерелом нетління та зцілення від недуг душевних і тілесних.

Ця освячена  богоявленська вода називається «Велика Агіасма», що в перекладі із грецької означає «велика святиня». Вона має велике благодатне значення, оскільки  освячується молитвою і призиванням Святого Духа. Згідно благочестивого звичаю, цю свячену воду прийнято зберігати впродовж року.

А води Теремнівських ставків  освятились також і водою із святої річки Іордан, яку вилив отець Миколай Бондарук: «І таким чином наш «маленький Іордан» освятився водами святої річки Іордану, тої ріки у Святій Землі де хрестився наш Спаситель», – сказав батюшка.

Не зовсім зимова погода цьогорічного Водохреща не дозволила зробити на водоймі ополонку у формі хреста, адже не було на ставку криги. Отож під спів тропаря Богоявлення хрести , згідно чин Великого освячення води, священики занурювали лише у воду з церковних посудин та чанів, що стояли на березі ставку.

Багато місцевих мешканців були присутніми на богослужінні, люди тримали у руках посудини із водою, яка після молитви освячення ставала Великою Агіасмою, набирали також святу богоявленську воду із спеціально приготованих для Великого освячення води чанів. Із благоговінням несли цю святу воду до своїх домівок.

«Дорогі брати і сестри, сьогодні ми святкуємо Хрещення Господа нашого Ісуса Христа у водах Іорданських. Ми просимо Господа за наш край  молимось, щоб над нашою Україною було мирне небо, щоб наступного року коли ми будемо звершувати це богослужіння тут воно дійсно було мирним, щоб не було вже тої війни. Ми знаємо, що світ лежить у злі, але Господь подає нам сили для побожного і праведного життя, отож бажаю вам Божого благословення і усіляких гараздів у  цьому новому році. Христос Хрещається!», – сказав, звертаючись до присутніх протоієрей Миколай Бондарук.

Фольклорний колектив Теремнівського будинку культури дав по завершенні богослужіння і невеликий концерт щедрівок, проспівали  також зворушливу пісню «Через поле України ішла Божа Мати».

До слова, місцеві «моржі» скористались можливістю скупатись у освяченій воді Теремнівських ставків.


Переглядів: 694

 
 
 
Перейти до панелі інструментів