День пам’яті святого праведного Іоанна Кронштадського у Свято-Хрестовоздвиженському храмі: Всенічна

2 січня, у передсвято Різдва Христового, наша Православна Церква згадує пам’ять великого подвижника  другої половини 19-го початку 20 століть – святого праведного Іоанна Кронштадського. Цього святого особливо шанує громада Свято-Хрестовоздвиженського храму міста Луцька, зокрема на честь цього подвижника буде освячений майбутній нижний храм Свято-Хрестовоздвиженської церкви. «Іоаннівською сімєю» називає себе місцева православна молодіжка, ім’я святого праведного Іоанна Кронштадського носить і недільна школа при Хрестовоздвиженському храмі.

1 січня у переддень другого престольного свята Всенічну, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, у Свято-Хрестовоздвиженському храмі очолив благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук.

Йому співслужили настоятель парафії і секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук, та священнослужителі Луцького міського благочиння.

Святий праведний Іоанн Кронштадський (1829 – 1908 рр.) – один із великих подвижників Православної Церкви нового часу. Народився він у родині псаломщика у селі  Сура Архангельської губернії. Закінчив Архангельську духовну семінарію та Санкт-Петербурзьку духовну академію, по завершені якої у 1855 році прийняв священний сан.

Ще студентом духовної академії майбутній душпастир мріяв про місіонерську діяльність серед племен Сибіру і Північної Америки, втім Промислом Божим йому довелось служити у Свято-Андріївському соборі портового міста Кронштад.

Тут отець Іоанн став пастирем для людей різноманітного соціального стану. Кронштад був у ті часи місцем адміністративної висилки зі столиці різноманітних неблагонадійних людей, багато його мешканців заробляли роботою у порту. Отець Іоанн став відомий у Кронштаді не тільки як проповідник та чуйний пастир – батюшка особливо допомагав нужденим. Траплялось навіть, що додому він вертався без верхнього одягу чи навіть без чобіт – і всі розуміли, що священику довелось віддати комусь єдине чим міг на разі допомогти при зустрічі.

Господь обдарував отця Іоанна також і даром чудотворіння, і за його молитвами від хвороб зцілилось багато людей. Батюшка допомагав молитвою не тільки православним, але і людям інших віровизнань які звертались до нього.  

Варто зауважити, що належачи до «білого» духовенства отець Іоанн провадив майже чернече життя. Почив він у Бозі 20 грудня ( за старим стилем) 1908 року. Провести у останню путь отця Іоанна Кронштадського прибули десятки тисяч людей.

До лику святих Іоанн Кронштадський був причислений у 1990 році.      

Переглядів: 155

 
 
 
Перейти до панелі інструментів