У Луцьку відбувся літературний вечір пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира

DSC_0972«Пастир добрий життя своє  покладає за вівці» – сказав Господь. Саме як доброго пастиря згадують вірні Української Православної Церкви вже відійшовшого у Вічність Предстоятеля нашої Церкви блаженної пам’яті Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Із ім’ям цього видатного Київського митрополита пов’язана ціла епоха у історії Православ’я в Україні – епоха церковного відродження.

25 грудня, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, у стінах луцького Палацу Культури відбувся літературний вечір пам’яті Блаженнішого митрополита Володимира, присвячений власне дню його народження. Сам вечір був підготовлений молодіжним відділом Волинської єпархії.

Після молитви «Царю Небесний» до присутніх звернувся голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Він переказав благословення і вітання від митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, а також зауважив що проведення цього літературного вечора саме 25 грудня є ознакою дії Промислу Божого. «Цими днями ми переживаємо надзвичайно важливий   і благодатний період – період Різдвяного посту, який готує нас до радісного свята Різдва Христового.

А 25 грудня не тільки західний світ, але і 10 Помісних Православних Церков вже відзначають Різдво Христове, а наша Церква сьогодні згадує пам’ять святителя Спиридона Триміфунтського якого, зокрема у Греції, шанують нарівні із святителем Миколаєм. І ми сьогодні тут будемо згадувати ще одного святителя – нашого Предстоятеля Блаженнішого Митрополита Володимира, який є для нас живим, адже у Бога нема мертвих а всі живі.

І він предстоїть нині перед Престолом Всевишнього і вірю, що нині Блаженніший Володимир помолиться за кожного із нас тут присутніх», – сказав отець Валентин Марчук.

Митрополит Київський і всієї України Володимир очолював Українську Православну Церкву з червня 1992 по липень 2014 року. Він став Предстоятелем у важкий для нашої Церкви період, коли після багатьох десятків років панування атеїзму, гонінь та утисків Православної Церкви в незалежній Україні розпочало відроджуватись повноцінне церковне життя.

Блаженніший Володимир також став на чолі нашої Церкви у час коли відбулась трагедія розколу, отож відразу він приклав усіх зусиль для збереження і утвердження канонічного Православ’я. І ось за 22 років його перебування на Київській митрополичій кафедрі більш ніж удвічі збільшилась кількість громад УПЦ, діє більше 200 монастирів, церковне життя нашої Церкви є повноцінним та насиченим, Церква здійснює безліч благодійних та місіонерських проектів. Сам Блаженніший Володимир являв собою приклад самовідданого архіпастирського служіння та глибокої віри, був щирою і доброю людиною. Про усе це, а також про велику любов Предстоятеля до України, до своєї родини, загалом до Бога і людей розповів документальний фільм про Предстоятельське служіння Митрополита Київського і всієї України Володимира.

Власне програма літературного вечора базувалась на поетичних творах Блаженнішого Володимира. У історію нашого і вселенського Православ’я він увійшов як видатний архіпастир, богослов, але Блаженніший мав також і неабиякий поетичний талант, залишивши після себе багато віршів.

«Ромашка белая» – таку пісенну композицію на поетичні рядки Блаженішого Митрополита Володимира виконав хор студентів ВДС.  Ці ліричні рядки, написані у юнацькі роки майбутнім Київським митрополитом свого часу були покладені на музику і ця пісня була однією з улюблених музичних творів блаженної пам’яті Предстоятеля нашої Церкви.

Вірші Блаженнішого присвячені рідному краю продекламували викладач та учениця недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі  Анна Возняк та Марина Гайдучик, а студент ІІ курсу ВДС Олександр Даукуліс прочитав зворушливу поезію присвячену матері, адже свою матір Блаженніший Митрополит Володимир дуже любив.

Кілька пісенних композицій на поетичні рядки пера Блаженнішого Митрополита Володимира виконав і хор недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі «Покров» під керівництвом Ірини Гайдучик.

Кожен хто мав щастя спілкуватись із блаженної пам’яті Митрополитом Київським і всієї України Володимиром, чи то священнослужитель чи мирянин, згадує ці моменти із особливим трепетом. Своїми враженнями про зустрічі із спочилим Предстоятелем поділився голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

«Я щасливий, що мав можливість спілкуватись із Предстоятелем. Він дуже любив нашу Волинь, любив Зимненський Свято-Успенський монастир, часто там бував. Мене він завжди запитував про нашого владику митрополита Ніфонта. Блаженніший завжди приділяв особливу увагу до благодійних та місіонерських проектів нашої Волинської єпархії, давав на них  своє Предстоятельське благословення. Так і казав він – «Я дуже люблю Волинь». Отож Вічная вам Пам’ять, наше Блаженство» – такі слова сказав отець Валентин Марчук.

На завершення вечора після молитви «Достойно є» хор вихованців ВДС також проспівав «Вічную пам’ять» Блаженнішому  Митрополиту Київському і всієї України Володимиру.

«Нехай Господь, молитвами двох Предстоятелів нашої Церкви – небесного Блаженнішого Митрополита Володимира та земного – Блаженнішого Онуфрія Митрополита Київського і всієї України Онуфрiя, який нині є Предстоятелем нашої Української Православної Церкви   дарує усім нам мир і радість, мирне небо нашій землі і спасіння нашим безсмертним душам», – так підсумував літературний вечір голова Інфoрмаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Усі хто був присутній на заході, священики, студенти ВДС та віряни отримали величезну духовну радість та наснагу.

Переглядів: 276

 
 
 
Перейти до панелі інструментів