Молодіжний хор «Уміленіє»: нас поєднала Православна віра, любов до церковного співу та міцна дружба.

-QEo2uhsDbgВже майже 14 років поблизу древнього Свято-Покровського кафедрального храму Луцька діє храм на Святого великомученика і цілителя Пантелеімона. Щонеділі у цій  церковці відправляється Божественна Літургія. Богослужіння прикрашає спів місцевого молодіжного хору «Уміленіє», який вже полюбився віруючим людям майстерним виконанням церковних піснеспівів. Учасниками цього колективу є молоді православні віруючі люди, серед яких є як ті що вже працюють так і представники студентства. Регентом хору є викладач хорового диригування музичного відділу Луцького педагогічного коледжу Юлія Маслєннікова, яка розпочала регентувати ще у студентські роки –у 2010 році.

Історія колективу і дружба учасників цього хору розпочалась ще тоді, коли дівчата –учасниці хору були учнями недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі. «Спочатку наш хор був однорідний, співали лише дівчатка. Згодом, вже у 2011 році виникла ідея створити мішаний хор, і цей задум був реалізований у серпні 2011 року», – розповідає регент хору Юлія Маслєннікова. Саме тоді учасником хору став вже відійшовший у вічність Костянтин Завада, пам’ять про якого бережуть у своїх серцях учасники колективу.

Однією із найбільш радісних подій в історії цього хору стала паломницька поїздка до Києва у 2011 році. З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта дівчата і юнаки –учасники хору звершили тоді паломництво до древніх святинь нашої столиці –міста Києва. І саме тоді, під час паломницької поїздки і народилась назва колективу. «Ми тоді удостоїлись співати Божественну Літургію у Свято-Покровському жіночому монастирі, виступили ми також і у Трапезному храмі святих преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Коли нам повідомили про те, що ми повинні представити наш колектив, виникло питання назви нашого хору», – розповідає Юлія Маслєннікова, – « а одним із піснеспівів, який ми виконували, був твір Ірини Денисової «Пение Всеумиленное». І тоді ми  і вирішили назати наш колектив «Уміленіє».

Молодіжний хор «Уміленіє» є з того часу неодмінним учасником святкування Дня православної молоді, який з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта відбувається з 2011 року в день свята Стрітення Господнього 15 лютого у Луцьку. Лунає спів хору і під час щорічних різдвяних благодійних концертів, під час різдвяного телемарафону «Бог багатий милосердям» та благодійного концерту «Волинський благовіст».

Репертуар хору «Уміленіє» доволі різноманітний, варто зауважити, що його учасники виконують твори як на мелодії древніх візантійських наспівів, мелодійне коріння яких сягає першохристиянських часів та епохи Вселенських Соборів, зокрема у обробці таких композиторів як П.Чесноков, О.Архангельський,  Д.Бортнянський, так   і «класичну» церковну музику авторів  XVIII – XIX століть. Одним із творів, який люблять виконувати учасники хору є, зокрема «Оком Благоутробным Господи, виждь моє смирение», автором якого є інокиня Іуліанія (в миру Ірина Денисова»). Виконують учасники хору і музичні твори інших сучасних церковних композиторів, таких як митрополит Іларіон (Алфеєв) та архієпископ Іонафан ( Єлецких), архімандрит Роман (Підлубняк).

«Всі ми –учасники хору навчаємось у різних навчальних закладах, працюємо в різних установах, але нас єднає любов до співу, до Богослужіння, до молитви, єднає віра у Христа. І кожного з нас Господь Своїм дивним Промислом привів у цей хор. Тут  ми почуваємо себе як у рідній домівці, як єдина родина», – розповідає учасниця хору Олена Шахновська.

Є у цього хору ще одна благочестива традиція –щосереди вони співають акафіст святому великомученику і цілителю Пантелеімону, який виконується під час вечірнього богослужіння –замість другої кафізми на Утрені. Перше таке богослужіння відправив клірик Свято-Покровського кафедрального храму архімандрит Аліпій (Сапіга). «Це сталось як раз тоді, коли загострилась хвороба вже покійного Костянтина Завади. Вже з вересня цього року ці вечірні богослужіння із Акафістом святому великомученику і цілителю Пантелеімону відправляються щосереди», – розповіла регент хору Юлія Маслєннікова.

«У нашому колективі є ще одна традиція –ми дружно вітаємо один одного із Днем Ангела. Цього дня ми стараємось правильно його відзначити –посповідатись, причаститись Святих Христових Таїн, а вже потім пригостити всіх солодощами і щирі вітання теж лунають на адресу іменинника», – каже учасниця хору Олена Шахновська.

Діяльність хору не обмежується лише богослужінням та концертами –його учасники влітку також трудяться у православному літньому таборі при Старосільському Свято-Троїцькому жіночому монастирі.

До слова, регент хору Юлія Маслєннікова є також за словами учасників колективу і місіонеркою, залучаючи до участі у хорі представників талановитої студентської молоді: «вони таким чином починають цікавитись церковним життям, самі воцерковляються, адже як пише святитель Іоанн Златоуст: “Ніщо так не возвишає душу, ніщо так не окриляє її, не віддаляє від землі, не звільняє від тілесних уз, не наставляє у філософії і не допомагає досягати повного презирства до життєвих предметів, як  узгоджена мелодія і керований ритмом божественний спів”.

«Ми щасливі, що являємось православними християнами, що співаємо в цьому прекрасному хорі славлячи і восхваляючи Святе Ім’я Господнє», – в один голос кажуть учасники хору.

Хор «Уміленіє» є ще одним прикладом того, як змістовно і цікаво може брати участь у церковному житті православна молодь. Отож Божих вам благословень і творчих успіхів, молоді учасники колективу.

 

Переглядів: 245

 
 
 
Перейти до панелі інструментів