На місці православного храму Іоанна Богослова у Луцькому замку відбулася Божественна Літургія архієрейським чином

“БЛАГОДАТЬ ТАМ, ДЕ ЩИРО МОЛЯТЬСЯ”,- владика Климент

На цьому місці давно нема високих склепінь, бо від найдревнішого кам’яного православного храму Луцька лишилися тільки фундаменти та частини колон. Але як же урочисто і зворушливо проходить тут служба Божа! Прекрасні голоси хористів Волинської духовної семінарії та священнослужителів звучать при такій акустиці, котра не завжди буває і у новозбудованих храмах. А все тому, що це місце, як висловився єпископ Ірпінський Климент (він і очолював Божественну Літургію), – намолене, що молитва тут, біля цього древнього престолу, звучить щиро, від душі. Це місце особливої благодаті, і години Божественної Літургії минають як одна мить. “Та ми як на небі побували!” – розчулено сказала жінка, котра молилася на службі поруч зі мною.

На цій службі не було випадкових людей, котрі часом собі думають: дав Господь недільку, чому би і в храм не сходити… Тут були церковні, як кажуть, люди, і прийшли вони на початок служби, коли і свічки встигли поставити, помолившись за рідних та близьких, а далі собі зосередилися на молитві.  Зворушував душу перегук дзвонів, божественну музику на яких талановито творить волинський дзвонар Леонід Бурило.

Є особлива урочистість у службі архієрейським чином. Власне ця Божественна Літургія на місці древнього храму на честь апостола і євангеліста Іоанна Богослова була великою молитвою єдиним серцем і єдиними устами. Слова про те, як возрадується душа твоя в Господі – саме про неї і відчуття, які переживали тут присутні. Літургію служили з нагоди великої церковної справи: у вівторок у Луцьку відбудеться вже п’ята науково-практична конференція “Історія та сучасність Православ’я на Волині”. Владика Климент очолює Учбовий комітет при Священному Синоді Української Православної Церкви, є головою синодального інформаційного відділу УПЦ. Ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Рустик Капауз подякував владиці за його вже не перший приїзд на Волинь, високу оцінку роботи нашої духовної школи, за службу Божу, бо, як сказав отець Рустик, у древньому храмі з владикою разом молилися люди, котрі як спрагла земля вбирають у свої душі слова Божої істини. З особливими почуттями парафіяни проказали владиці Клименту три наші волинські слова, нашу волинську молитву: “Спаси вас, Господи!”  Єпископу Ірпінському Клименту під час Богослужіння співслужили протоієрей Рустик Капауз, благочинний Ківерцівського округу протоієрей Олександр Кондратюк, настоятель кафедрального Свято-Покровського храму протоієрей Георгій Шевчук, протодиякони Ростислав Петров та Ігор Савієвський. Своїми молитвами підтримав богослужіння почесний ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Петро Влодек.

Присутні побажали, аби Господь укріпив у здоров’ нашого правлячого архієрея митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, аби він благословив своєю присутністю науково-практичну конференцію.

            Наталія МАЛІМОН

 

 

 

Переглядів: 410

 
 
 
Перейти до панелі інструментів