«Другу волинську Пасху» урочисто відсвяткували у Луцьку

23 жовтня – день Собору усіх святих в Землі Волинській просіявших є воістину другою Пасхою історичної православної Волині. Саме на честь святих угодників Волинського краю буде освячений майбутній кафедральний собор Волинської єпархії у Луцьку, який нині ще будується, а наразі біля майбутнього собору діє тимчасовий храм Всіх святих Землі Волинської.

В день престольного свята, яке для православних лучан та гостей міста є вже не перший рік днем дійсно пасхальної радості і невимовного духовного піднесення, Божественну Літургію у храмі Всіх святих Землі Волинської, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта який хоч і не міг сам бути присутнім, але духовно перебував тут разом зі священнослужителями і вірянами, очолив митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій. Йому співслужили митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, вікарії Київської Митрополії митрополит Почаївський Володимир та митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, єпископ Конотопський і Глухівський Роман та сонм священнослужителів єпархій історичної Волині. Співали богослужіння хор храму Всіх святих Землі Волинської «Волинські Дзвони» під керівництвом Марії Федосюк-Вислоцької та хор вихованців ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра. Помолитись до храму цього дня прийшла велика кількість вірян, що для храму Всіх святих Землі Волинської в день його престольного свята вже є більш ніж традиційним. На богослужінні були також присутні представники представники влади – голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, голова Волинської облради Валентин Вітер та Луцький міський голова Микола Романюк.

Після прочитання Євангелія зі словом проповіді до присутніх звернувся митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій. Владика зауважив, що Волинь справді є щасливою землею, адже має великий сонм святих угодників, які моляться за наш край перед Престолом Всевишнього. «І ми щасливі бути православними християнами. Отож намагаймось знайти і мати постійно спокій і мир у Христі, жити так, щоб і оточуючи нас люди могли цей спокій у Христі знайти. Адже ніяк інакше людина не може бути щасливою, які тільки із Богом. А святі землі Волинської – це наші заступники і молитвеники, і вони не залишають нас, не залишають і в цей такий складний час», – підкреслив він.

Зі словами вітань після запричасного стиха до присутніх звернулись і представники влади.

«Ваші Високопреосвященства, всечесні отці, шановні краяни. Сьогодні ми відзначаємо велике християнське свято – день Собору Всіх святих Землі Волинської. Ми молимось до цих святих  за наш край, щоб на нашій землі настав мир, злагода. Дозвольте привітати вас і низько вам вклонитись, і нехай святі угодники землі нашої не залишають нас у своїх молитвах», – сказав голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.

«Ніяка інша земля не має стільки угодників Божих як Україна, і особливо Волинь. І ми шануємо їх пам’ять, віримо що Господь оберігатиме наш край, нашу Україну», – зауважив голова Волиньради Валентин Вітер.

«Ваші Високопреосвященства, всечесні отці, дорогі лучани, дозвольте щиро привітати вас з цим великим святом. Я люблю  і глибоко шаную кожного із вас. Щиро від душі вітаю вас зі святом», – додав Луцький міський голова Микола Романюк.

Зі словами вітань та подяки за увагу до потреб Церкви до представників влади від імені митрополита Волинського і Луцького Ніфонта звернувся голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

«Цей день є дійсно другою Волинською Пасхою. Від імені нашого владики Ніфонта хочу вам подякувати за ту увагу, яку ви приділяєте справам Церкви, за те що відгукуєтесь на наші ініціативи. І ми віримо, що молитвами святих угодників землі Волинської Господь пошле на нашу українську землю мир. Ще хочу звернутись і до голови Волинської обласної державної адміністрації Володимира Петровича Гунчика із проханням сприяти недопущенню у нашій області міжконфесійного протистояння. Дехто хоче, окрім війни зовнішньої і внутрішньої, посіяти ще й міжконфесійний розбрати між волинянами. І я знаю, що Володимир Петрович працює над недопущенням подібних ситуацій, спілкується на цю тему із своїми заступниками, і за це від імені нашого владики Ніфонта хочу щиро йому за це подякувати», – сказав отець Валентин.

Після Літургії відбувся і традиційний Хресний хід навколо храму.

Переглядів: 1035

 
 
 
Перейти до панелі інструментів