У День пам’яті апостола і євангеліста Іоанна Богослова відслужили молебень на місці найдревнішого кам’яного храму Луцька, який споруджено на його честь

Цьому храму на території древнього Луцького замку вже майже тисячу років, а благодать цього намоленого, як кажуть, місця відчувається і понині. І дарма, що від храму у пам’ять апостола та євангеліста Іоанна Богослова залишилися лише фундаменти та частина його колон. Це найдревніший кам’яний православний храм Луцька, взагалі перша його кам’яна споруда, він постав на волинській землі ще до пришестя татаро-монгол. Храм був своєрідною усипальницею для луцьких князів та правителів, за переказами, десь тут знайшов вічний спокій і будівничий замку князь Любарт, який у християнстві отримав ім’я Дмитро.

Служба на цьому місці для священнослужителів Волинської єпархії Української Православної Церкви та їхніх парафіян завжди велика духовна радість. Щоразу під час літургій та молебнів тут більшає людей. Отже духовна обитель знову продовжує своє тисячолітнє життя на Божу славу, для умиротворення людських душ. Священики Волинської єпархії УПЦ служили тут і першу Божественну Літургію через 350 років від часу останньої, що лунала у цих древніх мурах. Служили тут і молебні за мир в Україні та єдність її народу, на церковні свята для співробітників державного історико-культурного заповідника, з яким у Волинської єпархії добра співпраця.

Богослужіння у пам’ять апостола та євангеліста Іоанна Богослова цього дня відслужили протоієрей Рустик Капауз, ректор Волинської духовної семінарії, настоятель кафедрального Свято-Покровського храму протоієрей Георгій Шевчук, голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук та диякон Тарасій Футрук. Священики Миколай Ковальчук з Несвіча та Сергій Дембовський із Луцька своїми голосами прикрасили семінарський хор майбутніх регентів. Як сказав у своєму слові отець Рустик, віра у Господа, любов до Христа  – це те нездоланне, що ніхто не може у нас забрати.  У святого Іоанна Богослова присутні на молебні просили його молитовного заступництва перед Господом, підтримки їхніх душевних сил і устремлінь. На молебні був присутній і почесний ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Петро Влодек. Присутність цього старчика, який, не зважаючи на свій досить вже поважний вік, старається не пропустити жодної служби на місці древнього храму, також вселяла у серця людей віру, надію і любов, ті почуття, які так необхідні всім нам у сьогоднішній непростий час.

Наталія МАЛІМОН

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 169

 
 
 
Перейти до панелі інструментів