Відомий волинський краєзнавець ознайомив вихованців ВДС із постаттю митрополита Коринфського Іоасафа

Здебільшого пересічні українці, в тому числі церковні православні віруючи люди знають імена таких відомих діячів церковної історії України – таких як святитель Петро Могила, преподобний Іов Почаївський. Разом із тим історія Української Православної Церкви багата на історичні постаті які, на жаль, майже невідомі нікому крім спеціалістів істориків. І одним із таких церковних діячів був грецький ієрарх – митрополит Коринфський Іоасаф, якого сміливо можна назвати мучеником, який загинув за волю України. Адже сталось це на полі Берестейської битви в 1651 році, де владика благословляв козаків. А сам він був сподвижником гетьмана Богдана Хмельницького.

Про цього ієрарха, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта вихованцям розповів відомий волинський історик-краєзнавець Геннадій Гулько. Під час лекції він доволі цікаво розповів про життєвий шлях владики Іоасафа, який свого часу на початку XVIIстоліття навіть був місцеблюстителем Єрусалимського патріаршого престолу. В 1648 році ми бачимо цього єпископа, вже як Коринфського митрополита в Києві. Він став вірним сподвижником гетьмана Богдана Хмельницького, виконував навіть дипломатичні доручення.

Під час Берестейської битви владика у повному архієрейському облаченні благословляв козаків і селян на захист волі України і Православної віри.  Там він і загинув.

«У 2003 році археологи винайшли на полі Берестейської битви панагію, яка як раз могла належати митрополиту Іоасафу. На місці його загибелі стоїть і хрест», – розповів краєзнавець.

Він також зробив Волинській духовній семінарії подарунок – картину художника Артура Орльонова «Україна славетна» де митець зобразив 33 історичні постаті, які зробили великий внесок у творення Української Держави. Тут можна побачити святого рівноапостольного князя Володимира, митрополита Іларіона, гетьмана Богдана Хмельницького та інші відомі постаті. Усіх їх Своїм омофором, до слова у формі українського рушника, покриває Божа Матір.

Семінаристи також змогли оглянути археологічні експонати – порохівницю і кулі з поля Берестейської битви.

«Дозвольте щиро подякувати вам за цікаву лекцію. Звісно на кількох аркушах не можна зобразити усю історію. Але лекція була справді цікава і корисна для наших студентів», – сказав у своєму слові подяки ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз.

У свою чергу Геннадій Гулько зауважив, що постать митрополита Іоасафа ще чекає на своїх дослідників.

Переглядів: 66

 
 
 
Перейти до панелі інструментів