Свято Преображення Господнього у кафедральному храмі: Божественна Літургія

“Преобразився єси на горі Христе Боже”, – цей піснеспів лунає нині у православних храмах, адже Церква відзначає одне із великих двунадесятих свят – Преображення Господнє. Свято в яке згадується євангельська подія,коли Господь наш Ісус Христос показав своїм апостолам Петру, Якову та Іоанну Свою Божественну славу, преобразившись на горі Фавор та розмовляючи із двома старозавітніми пророками Мойсеєм та Іллею, готуючи апостолів таким чином до подій Своєї Хресної Смерті на Голгофі та Воскресіння.

В день свята 19 серпня Божественну Літургію у Свято-Покровському кафедральному храмі, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, очолив архімандрит Аліпій (Сапіга), якому співслужили протоієрей Валентин Негода, голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук та диякон Петро Провальский. Храм був вщент переповнений віруючими, які прийшли в день свята Преображення Господнього помолитись у кафедральному храмі.
Після прочитання Євангелія зі словом проповіді до присутніх звернувся голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук. Батюшка наголосив, що головним змістом свята Преображення є саме зустріч із Богом, яка для кожного православного християнина відбувається особливо у Святому Таїнстві Причастя. Отже навіть благочестиві народні традиції  які супроводжують церковні свята, в тому числі і свято Преображення Господнього, не повинні підміняти чи відтіняти цю найголовнішу складову церковного життя.
“І ми молимось також щоб преобразилась і наша ненька Україна, щоб припинилась війна на сході нашої Держави і ми молились під мирним небом. І ми віримо, що молитвами нашого новоспочилого Предстоятеля Блаженнійшого митрополита Володимира, який нині предстоїть перед Престолом Всевишнього і молиться за нас, і молитвами нашого теперішнього Предстоятеля Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Онуфрія Господь пошле нам мир. Закликаю і вас, дорогі брати і сестри посилити ваші молитви за мир в Україні, за процвітання нашої Держави, особливо зараз у дні цього святого Успенського посту”, – наголосив також отець Валентин.
Варто зауважити, що цього дня багато вірян приступили до святих Таїнств Сповіді і Причастя.
Після Літургії відбулось освячення плодів, які за усталеним в нашому народі благочестивим звичаєм, віруючи принесли до храму.

Переглядів: 20

 
 
 
Перейти до панелі інструментів