16 років тому було освячено камінь під кафедральний храм Всіх Святих земля Волинської

Такі храми будуються не один рік, бо споруджуються на віки. І вже нині навіть з недовершеного будівництва видно, якою великою і величною буде ця споруда. Адже вміщатиме храм до трьох тисяч вірян, за зразок при його будівництві взяли храми Київської Русі, які мали особливу красу і довершеність. Доки тримає будівництво, парафіяни моляться Господу у тимчасовому храмі. Настоятель його протоієрей Володимир Яцишин виконує цей послух уже двадцять років: з час виділення земельної ділянки під майбутній храм. Чотири роки пішло на підготовку до власне будівництва, і ще не можна сказати, коли буде освячено вже готовий храм, бо ж споруджується він за пожертви віруючих людей. Вони мають благословення не тільки пожертвувати певну суму, а й придбати іменну цеглинку. І чимало віруючих цим користуються, аби зробити і свій внесок у добру справу. У спеціальному зошиті, так званому синодику, куди записуються імені жертводавців, вже кілька десятків імен.

Адже подібного храму після завершення будівництва не буде у Західній Україні.  Собор – класичного візантійського стилю, висота тільки до куполів – 22 метри. Вже освячено престол у нижньому храмі на честь апостола Андрія Первозваного, а верхній буде на честь Всіх святих землі Волинської.

Звичайно, непростий час, який нині переживає Україна, відбився на темпах будівництва, каже настоятель храму. І цегла, і арматура, і особливо метал з початку року подорожчали досить солідно. А все ж купують за людські гроші. Волинь матиме храм на честь своїх небесних покровителів, у Собор волинських святих входять 32 угодники! Це не тільки ті, котрі подзивалися на землі сучасної Волинської області, а загалом на теренах Великої Волині. Бо ж у свій час у Волинську єпархію входили частина Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Житомирської областей, Білорусі та Польщі (Холмщина). Це був потужний осередок Православ’я.

А ось коли постане храм у всій красі і тут буде освячено престол, те – не у людській волі, а у волі нашого Господа. Просто кожен віруючий волинянин має унікальну можливість зробити і свою пожертву на храм, долучитися до появи на цій землі величного храму, в якому буде звершуватися духовне воскресіння людей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 28

 
 
 
Перейти до панелі інструментів