День ангела і ювілейні дати народження відзначили два відомі на Волині священики: митрофорні протоієреї Валентин Негода і Валентин Марчук

ЦЕ ПРО ТАКИХ СВЯЩЕНИКІВ КАЖУТЬ: “ДОБРИЙ ПАСТИР

DSC_95167 травня Православна Церква вшановує пам’ять мученика Валентина, і саме Валентинами звуться ці два священики. Обоє цього року відзначили гарні особисті ювілейні дати. Отцю Валентину Негоді Господь вділив уже 85 років, значна частина з яких присвячена служінню Церкві та людям. Отець Валентин Марчук у свої 35 вже став добрим зразком пастирського служіння, утвердження християнської моралі. На життєвій ниві між ними пролягло півстоліття: досвіду, життєвої мудрості, які приходять із часом. Свого старшого наставника отець Валентин Марчук називає “мій батюшка”: отець Валентин Негода став для нього першим, власне, священиком, бо при ньому у часи свого отроцтва, у 1990 – 92 роках, ніс послух паламаря у Свято-Феодосіївському храмі Луцька. У ньому отець Валентин Негода і був настоятелем… І давно вже є духівником отця Валентина Марчука: пастирем, до якого звертаються за порадою і наукою.

Цього дня у кафедральному Свято-Покровському храмі Луцька відбулося богослужіння, яке очолив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, секретар Предстоятеля Української Православної Церкви блаженнішого митрополита Володимира. Йому співслужили іменинники, секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, архімандрит Аліпій (Сапіга), благочинний Луцької округи протоієрей Володимир Літвенчук, настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Георгій Шевчук, ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Рустик Капауз, благочинний Голобської округи ієромонах Ніфонт (Омельчук) та сонм священиків. Те, що заради цього богослужіння владика Олександр приїхав з митрополії, зробило ще пам’ятнішим цей день для іменинників та усіх присутніх на службі вірян. Як відзначив владика, він прибув фактично на свою малу батьківщину, адже Корець, який для нього є рідним, також входить у Велику Волинь. А з Волинською єпархією митрополита Олександра поєднали спільні проекти соціального служіння Церкви, котрими опікується з благословення Предстоятеля УПЦ голова інформаційно-просвітницького відділу єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Для віруючої людини кожне богослужіння є урочистим, і щоразу зворушливо звучать слова заповідей блаженства: “Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть. Блаженні чистим серцем, бо вони Бога побачать. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться…” А під час цієї служби блаженними, тобто щасливими були й іменинники: бо  це радість: співслужити зі своїм вчителем, зі своїм учнем, зі своїм духовним батьком, зі своїм духовним чадом. Владика Олександр з благословення блаженнішого Володимира та місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри, митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія вручив отцям Валентину Негоді та Валентину Марчуку високу церковну нагороду: “Відзнаку Предстоятеля УПЦ”. Нею вони відзначенні за самовіддане і ревносне служіння Церкві. Матінка Олена, дружина отця Валентина, за заслуги перед Церквою, відзначена орденом святої княгині Ольги. Як каже отець Валентин, завдяки своїй матінці він може сповна віддаватися роботі на благо Церкви, бо багато сімейних клопотів вона бере на свої материнські плечі: у родині Марчуків крім своїх чотирьох діток виховуються і троє прийомних. І, як відзначив присутній на богослужінні луцький міський голова Микола Романюк, отець Валентин та матінка Олена зробили у цьому житті дуже важливу богоугодну справу: дали чужим по крові діткам маму і тата, відчуття сім’ї. І благословив батюшку та матінку нести цей нелегкий хрест отець Валентин Негода…

З іменинами та ювілеями отців Валентинів привітали заступник голови Волинської ОДА Роман Карп’юк та заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик, благочинний храмів Ковеля протоієрей Володимир Ровінський, який передав благословення від єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Володимира. А також представники багатьох установ і організацій: музеїв, управлінь, коледжів, фондів, з якими єпархію завдяки отцю Валентину Марчуку пов’язують численні благодійні, місіонерські та соціальні проекти. Вітаючи своїх добрих пастирів, митрополит Волинський і Луцький Ніфонт якраз і відзначав не тільки їхнє безкорисливе християнське служіння, їхнє життя як зразок доброчесності, а й те, що обидва отці Валентини завжди відчувають потреби суспільства, на які й повинна відгукуватися Церква. Особливої урочистості й піднесеності богослужінню надала участь у ньому чотирьох хорів: архієрейського, хору храму всіх святих землі Волинської, хору студентів Волинської духовної семінарії та хору незрячих при храмі всіх святих землі Волинської.

І лунало під склепінням древнього Свято-Покровського храму щире й натхненне “Многая літа!” Звучала молитва, аби Господь і надалі дав доброго віку обом іменинникам,їхнім архіпастирям та їхній вірній пастві.

Наталія МАЛІМОН

             

Переглядів: 160

 
 
 
Перейти до панелі інструментів