В столиці презентовано літературно-художнє видання для незрячих «Відчуй сердечком», а також унікальну книгу-зошит-тренажер для та духовну літературу для незрячих (оновлено)

«Люди із особливою долею, даною Богом», – так у середовищі віруючих людей прийнято називати тих, кого зазвичай називають «неповносправними», «людьми із особливими потребами». Ці люди, які мають певні обмежені фізичні можливості живуть серед нас, і завданням тих, хто  цих вад не має є  допомагати людям із особливою долею – незрячим, нечуючим, людям із іншими обмеженим можливостями. Саме до цього і закликає християн Господь, і по тому як суспільство із увагою ставиться до таких людей можна певним чином визначити наскільки воно пройняте принципами християнської моралі.

Волинська єпархія багато років реалізує різноманітні проекти із допомоги та підтримки людей із особливими потребами. Так днями з благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та митрополита Волинського і Луцького Ніфонта була видана перша і єдина в Україні книга-зошит-тренажер «Графо-моторні навички. Крапка-лінія-фігура» для потреб дітей із вадами зору, а також літературно-художнє видання «Відчуй сердечком», яке складається із циклу книжечок-посібників для діток із різними фізичними вадами – незрячих, нечуючих та із порушеннями опорно-рухового апарату. На часі – видання і православного букваря шрифтом Брайля.

19 березня ці видання, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира були презентовані в прес-студії «Сьогодні Мультімедіа» у Києві. Участь у презентації взяли голова Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик), голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук, голова правління ВОДГО «Центр розвитку дитини» вчитель-дефектолог вищої категорії Людмила Вознюк, яка, власне, і є  автором проекту створення цих видань для дітей із сенсорними порушеннями розвитку,та головний офтальмолог України Сергій Риков.

«З благословення нашого Предстоятеля Блаженнішого митрополита Володимира і нашого правлячого архієрея владики Ніфонта ми сьогодні презентуємо ці видання. Вже до Пасхи з’явиться і православний буквар шрифтом Брайля, і це вже четверте таке видання нашої єпархії для незрячих», – сказав голова Інфорамційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Як пояснила голова ВОДГО «Центр розвитку дитини» вчитель-дефектолого Людмила Вознюк унікальністю видань про дітей із сенсорними порушеннями розвитку є те, що вони містять сторінки із азбукою Брайля для незрячих та дактильною азбукою для нечуючих дітей. Здорові ж діти зможуть на дотик відчути всю складність техніки читання за Брайлем, можливості спілкування за допомогою дактильної азбуки і оцінити сильні сторони незрячих та глухих ровесників: «це не тільки допоможе дітям із сенсорними порушеннями, це виховуватиме любов і співчуття до них у здорових дітей. Мовляв от спробуй, як не бачачи світла читати пальчиками шрифтом Брайля». А книга-зошит-тренажер «Графо-моторні навички. Крапка-лінія-фігура», створений на численні запити батьків та педагогів, які працюють із дітьми з особливостями психофізичного розвитку.  Пропонована авторами дієва система ранньої допомоги з підготовки руки до письма базується на тому, що в основі формування графо-моторних навичок дитини лежить моторний акт в тісній взаємодії із сенсорними функціями та зорово-моторними координаціями. Людмила Михайлівна подякувала благодійному фонду «Фонд Ігоря Палиці-Новий Луцьк за фінансову підтримку видання зошита-тренажера. Також вона  відмітила особливе піклування дітьми «Центру розвитку дитини» Волинською єпархією УПЦ : «Ми постійно відчуваємо як духовну так і матеріальну допомоги Волинської єпархії та митрополита Ніфонта. Сьогодні у нашої громадської організації, як і у багатьох інших нашої області, є духівник-священик. Я вдячна інформаційно-просвітницькому відділу волинської єпархії за організацію презентації та постійну підтримку. Радісно, що саме на Волині така тісна та результативна співпраця Церкви і соціальних громадських організацій».

Наразі існує тільки тисяча примірників цього зошиту-тренажеру, втім автори проекту сподіваються, що презентація таких видань у столиці нашої Держави приверне до цього проекту увагу влади, бізнесу і широких кіл громадськості, що сприятиме  оптимізації роботи в напрямку соціальної адаптації незрячих та нечуючих дітей, особливо тим, які,  проживаючи у сільській місцевості, часто позбавлені навіть тих умов для потреб незрячих та нечуючих дітей, які вже є в наявності. На цьому наголосив також і головний офтальмолог України Сергій Риков. Він, до слова, особливо відмітив співпрацю Волинської єпархії УПЦ із волинською обласною організацією УТОС.

Голова Синодального відділу «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик) також зауважила, що у Волинській єпархії справа служіння Церкви громадянам із обмеженими фізичними можливостями стоїть на високому рівні, і варта наслідування.

Отож наразі – питання максимальної доступності цих презентованих видань для незрячих і нечуючих діток, в чому учасники проекту сподіваються на допомогу Бога, щоб Господь своїм дивним промислом устроїв так, щоб здійснились усі сподівання діток із особливими потребами, їх батьків та педагогів, які із ними працюють.

Варто зауважити, що Волинська єпархія взяла на себе ініціативу створити букварики для незрячих дітей. Меценатом проекту став Василь Токарський. До Пасхи буде видано 400 таких посібників.

ФОТОЛІТОПИС

Переглядів: 36

 
 
 
Перейти до панелі інструментів