Голова інформаційно-просвітницького відділу взяв участь у презентації посібника з підготовки руки до письма для дітей із особливими потребами

18 березня у ДНЗ № 40 «Дивосвіт» відбулася презентація першого і єдиного в Україні корекційно-розвивального посібника з підготовки руки до письма для дітей з особливими освітніми потребами раннього та дошкільного віку.

З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта участь у презентації взяв Голова інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук.

Ідея створення навчального зошита-книги-тренажера «Графо-моторні навички: крапка-лінія-фігура» виникла у голови правління ВОДГО «Центр розвитку дитини» Людмила Вознюк. Вона пояснила, що інвалідність – це клуб, куди у будь-який момент може потрапити кожен із нас, навіть проти його волі. На жаль, дітей і дорослих із особливими потребами оточують не лише фізичні бар’єри, але й бар’єри у свідомості співвітчизників.
Зауважимо, що у Луцьку чимало уваги приділяють інклюзивній освіті. У 2002 році в обласному центрі Волині був створений дитячий театралізований реабілітаційний центр «Забавляночка» і Волинська обласна громадська організація «Центр розвитку дитини». У деяких луцьких дитсадочках є групи, де навчаються діти зі інвалідністю.
Волонтер та педагог Оксана Бохонська, яка сама виховує незрячу донечку, розповіла, що дітей із особливими потребами слід вчити найпростішим речам. Цікаво, що руки людини дуже пов’язані із її мозком. Тому дрібна моторика напряму пов’язана із розвитком дитини. Наприклад, в Японії діти, котрі змалечку писали лише на комп’ютері, просто перестали говорити.

Волонтер Наталя Вітковська розповіла, що цей посібник – особливий. Завдяки ньому діти із особливими потребами зможуть вивчати кольори, геометричні фігури, величини тощо. Сторінки посібника ламіновані, тому їх можна використовувати безліч разів, якщо писати у зошиті фломастером на водній основі, а потім акуратно стирати написане вологою серветкою чи губкою. Пастельні кольори зошиту не шкодять дитячим очам.
Перед використанням зошиту слід визначити ведучу руку дитини, пояснити дитині про папір та його властивості тощо. До унікального зошиту додається і методичний путівник.

Людмила Вознюк назвала своє дітище «територією успіху», адже за допомогою нього дитина із особливими потребами може пробувати написати щось ще раз і ще раз, не переживаючи, що в неї щось не вийде. Також цей посібник розвиває самоконтроль у дитини.

Цікаво, що вчені відзначили, що такий посібник цілком випадково став авторською розробкою його винахідників.

ФОТО

 

 

 

Переглядів: 34

 
 
 
Перейти до панелі інструментів