День православної молоді у Волинській єпархії: у Луцьку відбулись молодіжні зустрічі та концерт

Юнацькі, молоді роки – унікальна пора в житті людини. Саме тоді завершується «дорослішання» та розпочинається доросле життя, і дуже важливо знайти в цю пору правильні орієнтири. Старші за віком молоді люди вже в більшості випадків мають професію та виховують вже і власних дітей, і від того який життєвий шлях вони обрали залежить теж дуже багато. Православні молоді люди зробили свій вибір –  життя із Богом, життя у лоні Святої Церкви, і готові допомогти ровесникам знайти цю дорогу. 15 лютого, в день Стрітення Господнього, увесь православний світ відзначає День православної молоді.    І в  неділю, 16 лютого, з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, у Палаці Культури Луцька відбулись вже традиційні для Волинської єпархії молодіжні зустрічі із концертною програмою, яку підготували православні молодіжки єпархії. А цього року участь у заході взяв заступник голови Синодального відділу по роботі із молоддю ігумен Валеріан (Головченко).

Розпочався захід із молитви «Царю Небесний», який виконав юнацький хор «Покров», після чого до присутніх звернувся голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук. Отець Валентин переказав вітання і благословення учасникам молодіжних зустрічей від Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, який завжди благословляє цей захід, а також від митрополита Волинського і Луцького Ніфонта.

«Я бажаю вам, дорогі молоді люди, брати і сестри,щоб цей благодатний вечір приніс вам користь для душі, а особливо, щоб плідним було спілкування із отцем Валеріаном. Нехай милосердний Бог дарує вам завжди радість», – сказав отець Валентин.

«Дорога молодь,я вітаю вас із вашим святом. Вітаю і тих, хто працює на цій Христовій ниві, виховуючи нашу православну молодь, православну по духу, православну за способом життя. Я нещодавно був, з благословення нашого Предстоятеля у Якутії, але не як той, хто прибув вчити. Я прибув туди вчитись,і  тут із вами я  теж буду вчитись. Ще раз зі святом вас і Божого вам благословення», – підкреслив ігумен Валеріан (Головченко).

Власне програму вечора розпочав юнацький хор «Покров» з Луцька. Дівчата  ніжними, ангельськими голосами виконали кілька піснеспівів, які прославляють Божу Матір.

«Ось стою біля дверей і стукаю: коли хто почує голос Мій і і відчинить двері, увійду до нього і буду вечеряти з ним,а він – зі Мною», – ці слова Спасителя нагадали учасники православної молодіжки «К.Р.О.К» з міста Ківерці. У сценці «Двері мого серця» дівчина на змогла спочатку пустити Христа до «оселі серця», ба там «мешкали» лінь, гнів, непослух та омана. І лише після щирою молитви до Господа, у якій дівчина попросила Його увійти до її життя і змінити його, Христос увійшов до її серця, де відразу ж «оселились» правда, трудолюбивість, радість та послух.

Учасники православного студентського руху «Зігрій любов’ю» присвятили свій виступ темі християнського погляду на сімейне життя та виховання дітей. В першу чергу було наголошено на тому що ще ненароджена дитина вже з момент зачаття є живою людиною, і вбивство її – страшний гріх. До слова особистості ненароджених дітей, їх думки та мрії про майбутнє життя юнаки та дівчата втілили на сцені. Наголосили учасники руху «Зігрій любов’ю» і на тому, що виховання дітей є обов’язком як батька так і матері, і при чому батьки повинні по справжньому любити свою дитину.

Свобода – значення цього поняття завжди турбувало людство. Цікавить воно особливо і молодь. На жаль дехто сприймає свободу як некеровану можливість робити що заманеться, відсутність будь-яких обмежень. Цю тему висвітлили учасники православної молодіжної організації «Дорога додому» з селища Колки. Молоді люди зауважили, на початку виступу, що таке спотворене понятті свободи може принести лише зло,  адже саме це є причиною як воєн, так і побутових кримінальних злочинів.

«Пізнайте Істину, і Істина зробить вас вільними», – ці слова Спасителя нагадали присутнім учасники молодіжки «Дорога додому», згадали вони і слова святого апостола Павла: «Стійте у свободі, до якої покликав вас Христос, щоб не підпасти знову під ярмо рабства». Адже справжня свобода можлива лише у Христі, а потурання власним гріхам є рабством.

Присутніх на вечорі не могла також не зворушити і присвячена цій темі сценка,в  якій матір, ризикуючи життям, врятувала з вогню свою маленьку дочку, отримавши страшні опіки, які спотворили їй обличчя. А ставши дорослою і гарною дівчиною, її дитина посоромилась матері через «думку» компанії в якій вона веселилась – адже там вона мала можливість «робити що заманеться» а саме розважатись.

Луцький православний юнацький клуб «Лови момент» під акомпанемент пісні «Вона була одна» представили історію важко хворої жінки, яку підтримали її друзі. Тим самим було наголошено, що люди повинні проявляти один до одного справжню любов. До слова саму пісню під акомпанемент гітари виконали вихованці ІІІ курсу ВДС Роман Мельник та Іван Гаврилюк.

Юнаки та дівчата  з молодіжки Православного місіонерського клубу «Іоаннівська сім’я»  наголосили, що справжнім завданням місіонера є розповідати людям про необхідність жити згідно Божих заповідей, і показувати приклад своїм власним життям. Розповіли вони і про значення приходу у світ Христа-Спасителя, значення Його Хресної Смерті і Воскресіння, а також на тому, що людина повинна пустити Христа у своє серце.

До слова, в кінці свого виступу молоді люди також заспівали відому естрадну пісню «Надія є».

А учасники Волинського православного молодіжного товариства ім. святого преподобного Ніколи Святоші князя Луцького представили очам присутніх справжню історичну вистави з життя Руської землі XII століття – часів княжих міжусобиць. Так темою вистави були події 1142 року, коли брати великого князя Київського Всеволода Ізяслав і Володимир хотіли піти на брата війною, захопити його землі. І лише проповідь ченця ніколи Святоші, який нагадав їм про братську любов і любов до рідної землі, зупинила кровопролиття. До слова, згідно сюжетної лінії виступу учасників товариства,ц ю історію двом сучасним братам розповідає священик.

Тему любові розкрили у своєму виступі учасники Православного волонтерського руху «Омофор». Так у невеликій сценці підприємливий чоловік пропонував «купити» любов, яку люди  проявляють лише за певних умов за принципом «якщо, і тому що». Звісно, він отримав відмову, адже така «любов» нічого не вартує. Бо справжня любов: «милосердствує, довго терпить і не шукає свого. Саме любові була присвячена і пісенна композиція,яку виконали учасники цієї молодіжки.

Про десять Божих заповідей розповіли учасники православної молодіжки «Ніка» з селища Рожище.

А дебют нещодавно створеної православної молодіжної організації з села Струмівка був присвячений темі висвітлення побожності українського народу у творах класиків української літератури. Там вони зачитали кілька рядків із відомого твору Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я», де описувалось паломництво однієї з головних героїнь до Києво-Печерської Лаври. Молоді православні мешканці Струмівки також повеселили присутніх а вечорі майстерно розігравши діалог героїв повісті «Кайдашева сім’я» Лавріна та Карпа про дівчат.

Завершив концертну програму вечора виступ молодіжного хору луцького храму святого великомученика і цілителя Пантелеімона  «Уміленіє». Юнаки та дівчата виконали кілька кантів до Богородиці а також зворушливу «Пісню про матір».

Чи не найцікавішою частиною вечора була і неформальна «прес-конференція» заступника голови Синодального  молодіжного відділу ігумена Валеріана (Головченка), в ході якої він відповідав на поставлені у записках питання. Молодих людей цікавили різні аспекти духовного життя, питання кохання і шлюбу.

Отець Валеріан наголосив,відповідаючи на окремі з цих питань, що молитва повинна бути не механічним «вичитуванням» молитовного правила, але йти від серця. Батюшка також розповів про величезне значення та необхідність у житті православного християнина святих Таїнств Сповіді і Причастя.

Дав отець Валеріан і кілька порад щодо створення сім’ї, розповівши, що між чоловіком і жінкою повинна бути духовна близькість, спільні інтереси. «І справжня любов. Поважити людини можна за щось, цінувати її думку як авторитетну. А любити по-справжньому можна лише просто так» – підкреслив батюшка.

А наостанок голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук від імені присутніх подякував отцю Валеріану за те, що він знайшов час відвідати Волинь і поспілкуватись із православною молоддю нашої єпархії. Підкреслив він і невтомні труди голови єпархіального молодіжного відділу ієромонаха Іллі (Вишневського).

І, згідно благочестивої православної традиції, усі присутні подякували отцю Валеріану, сказавши три найцінніших слова «Спаси вас Господи».

Після вечора молоді люди мали нагоду поспілкуватись як із отцем Валеріаном так і між собою.

«Такі заходи звісно дуже потрібні для молоді,  і саме головне, що православні молоді люди спілкуються, діляться своїми переживаннями», – сказав, у коментарі прес-службі Волинської єпархії священик Микола Жученя.

«Треба чим побільше проводити такі заходи. Дехто думає, що православні молоді люди суворі та консервативні, що наше життя повне лише заборон і нецікаве. Але це не так і під час таких заходів це може побачити кожен. І чудово, що є багато молодих людей, яким не байдужий їх духовний стан. А спілкування із отцем Валеріаном  справило на мене особисто прекрасне враження», – ділиться враженнями вихованець ІІ курсу ВДС Олександр Сачковський.

ФОТОЛІТОПИС 

Переглядів: 66

 
 
 
Перейти до панелі інструментів