22 братчиків із Волинського православного братства дали обітницю тверезості

2 січня, у день пам’яті святого праведного Іоанна Кронштадтського у Храмі святого апостола Андрія Первозванного в селі Струмівка була звершена Божественна Літургія, на якій  молилися члени Волинського православного братства тверезості,  та всі хто не байдужий до теми тверезості, адже саме цього дня  братчики відзначають  свій день ангела.

Це Богослужіння було особливим, оскільки 22 людини  дали обітницю тверезості,  з них 5 дали обітницю не вживати спиртних напоїв та не спонукати до цього інших упродовж усього життя.

Голова Братства протоієрей Степан Ярема відзначив, що деякі з людей, які упродовж кількох років поспіль дають обітницю тверезості на рік, потім вирішують не пити взагалі та наважуються на рішучий крок – пожиттєву обітницю тверезості. Таке явище, яке вже стало маленькою закономірною традицією Братства, не може не тішити, а духівник  братства о. Олександр Білінський сказав повчальне слово на підтримку тих, хто покинув гріховну пристрасть і робить перші кроки на дорозі абсолютної тверезості.

Віримо, що Волинське православне братство тверезості імені святого праведного Іоанна Кронштадтського і надалі успішно нестиме людям зерна правди, добра, турботи та допомагатиме їм боротися із пропагандою алкоголізації, що насаджується у суспільстві.

 

Великим подвижником дореволюційного тверезницького руху являється святий праведний Іоан Кронштадтський, адже саме ним був заснований Дім трудолюбія  – виховно-просвітницький заклад  для бідних людей , які рятувались від п’янства,  лінощів, апатії, дармоїдства. В 1882 році відбулось відкриття цього центру. У своєму житті у Домі,  насельники керувалися « Порадами бажаючому позбутись  пороку  пияцтва»,складеними самим батюшкою, суть  яких  зводилась до слідуючого:

1. Пробудись від сну невігластва та дурману!Подивись на себе , що з тобою сталося! Як мучиш ти себе та своїх близьких, скільки зла приносиш у світ!

2.Скажи твердо і рішуче, без  тіні вагань; «Зрікаюсь тебе, пійло сатани!Приєднуюсь до Тебе Господи Іісусе Христе! Спаси мене, знемогаю.Долає підступний та хитрий ворог мене. Дай міцності, твердості, та постійності у моєму чистосердечному рішенні звільнитися від пияцтва. Хай буде воля Твоя» (або те, що підказує серце, своїми словами).

3.Ні в  якому разі не відкладай на потім. Як тільки усвідомив, починай боротьбу із ворожою пристрастю негайно і не вступай з ним ні в які переговори, не іди ні на які поступки, втілюючи лише одну свою вимогу: ніколи, ні при яких обставинах  і ні з якого приводу не пити!

4.Проте, не сподівайся лише на себе, інакше програєш. Було б безглуздо відмовлятися від медичної допомоги разі необхідності.

5.Контролюй себе, спостерігай за собою постійно. На це підуть місяці і навіть роки. Не давай собі ні найменшого  послаблення.  Миттєва  слабкість може знову вернути все на попередні позиції. Не гордись своєю тверезістю, інакше загордишся, після чого неминуче впадеш, що і буває нерідко з тими, хто вважав, що все вже позаду.

6.Якщо ж раптом впав, піднімайся після зриву знову, як ні в чому не бувало. Кайся, говори  собі: «Так мені і треба за всю мерзотність моїх гріхів, скудність покаяння. Слабкість волі, зіпсованість». І знову починай бій з невидимим ворогом. Проте, обов’язково зроби з того, що сталося , потрібні висновки та проаналізуй власні прорахунки.

7.Біжи від п’яних компаній, споювачів,  дармоїдів, як від чуми. Стережись блуду, застіль. Особливо настроюй себе на тверезість  у свята, дні народжень та зарплат,а також стережись інших приводів для пияцтва. Ти вже випив своє сповна.

8.Не пий ні за своє, ні за чуже  здоров’я, від цього ще нічиє здоров’я не покращилося. А твоє буде вкінець зруйноване.

9. Відвідуй церковні служби у храмі, особливо Божественну Літургію, читай Святе Письмо, причащайся Святих Таїнств. В цьому підґрунтя не тільки перемоги,  але й справжнього зцілення душі.

11. Всіляко викорінюй у собі егоїзм, гординю та всі погані риси характеру.

12. Шукайте старанно допомоги у Спасителя і Він неодмінно допоможе вам. Прожене бісівське полчище, що вселилося у вас за вашу нестриманість, недбальство, за лінощі та холодність у молитві, за маловір’я і невірство, за віддалення від Бога та Церкви.

 

 

 

 

Переглядів: 40

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

 
 




 
 
Перейти до панелі інструментів